Ми використовуємо файли cookies для забезпечення найкращого досвіду. Продовжуючи використовувати цей сайт, ви даєте згоду на їх застосування. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте нашу Політику конфіденційності.

Життя в епоху Сovid-19: підсумки 2020 і тренди які визначатимуть життя споживачів в 2021

Разом з нашим партнером, дослідницькою компанією GfK Росія ми продовжуємо актуалізувати вплив Сovid-19 на споживчі настрої. Про підсумкові споживчі тренди FMCG за 2020 в своїй презентації розповіла Світлана Гур’єва, старший консультант відділу споживчої панелі GfK Росія, на нашому спільному вебінарі.

5 ключових висновків:

  • У 2020 ринок FMCG Росії показав зростання (+ 4,8% в руб), незважаючи на зниження доходів, хоча темпи зростання уповільнилися. Основний тренд – купувати рідше, але більше за один раз. Основним фактором зростання ринку FMCG є розмір рахунка в рублях (+ 9,3%), при цьому частота покупок знизилася (-4,1%).
  • Купівельна поведінка зазнала змін, зокрема, це призвело до зростання продажів власних торгових марок, яке продовжиться, так як це на даний момент одна з затребуваних стратегій економії у покупців.
  • Істотні зміни зазнали канали торгівлі: активний розвиток в період самоізоляції отримали магазини біля дому і канал E-commerce. Нові зростаючі канали отримали значну частку і можливості до подальшої експансії на ринку. Внаслідок 23% споживачів стали частіше замовляти товари в інтернеті під час карантину, а 32% заявили про намір продовжувати це робити і після карантину.
  • Промо не втратить своєї актуальності, так як це ще одна з основних стратегій економії. Промо буде тільки збільшуватись.
  • У покупців залишаться популярними дві потреби: побалувати себе і близьких та ЗСЖ. У зв’язку з чим у продуктів, які знаходяться на стику цих потреб, є великий потенціал.

Докладніші факти щодо споживчих трендів FMCG Ви можете почути в запису виступу Світлани.